打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] Online Game 未來之走勢!?

原帖由 ~天野希~ 於 29-3-2008 01:23 發表

好同意 而家有咩online game 值得我用錢去玩?
我諗唔到而家有咩online game 值得我用錢去玩
AION 既話 佢收費照玩  人地呢d先叫online game
唔係改一下又出比人玩 而且品質又差ge online game

等你玩耐左畫面靚又少野玩既game你就知
之前個個又咪話華義個隻王者之劍,,,特別...同埋俾錢玩都玩,又話呢d先叫online game
但依家又咪無咩人玩=.=到你玩左AION之後只賣畫面靚game,包你話悶玩左陣

回復

Fps形MMorpg 咩黎嫁
又點解呢
回復

就是和現在的RPG差不多,但以FPS的方式玩

以我所認識和希望的Fps形MMorpg是:
地圖和RPG一樣大
不同現在的MMOFPS,無須開房
NPC少得多,遊戲是由玩家主導
不會有打怪等厭惡性工作
講求合作
應以佔領據點方式玩
server容納人數比FPS多,但比RPG少得多,限制在數百人以內就能發揮最大合作性
方便的溝通模式
平衡的遊戲

以前其中一隻Fps形MMorpg(星際online)是以以下方式玩:
Server容納1000人左右
分開三個國家
以佔領星球上的基地為目標
無NPC,無怪打,全程只是玩家之間的戰爭(就好像一場無盡的會戰/工會戰/國戰)
當某國的玩家大規模攻擊對方基地,戰鬥隨即開始
有載具,玩家可自由選擇使用的載具,載具多需要多人合作駕駛
遊戲方式和戰地風雲極為相似,但比戰地風雲複雜
可組隊
殺死玩家就可升級,升級後有更大自由選擇武器
佔領基地需要多人合作潛入、破壞、最後佔領

聽聞後期因遊戲發展得不平衡而失敗

好似好沉氣,介紹過好多次.....
不過真係希望會有隻類似咁既遊戲誕生

以下係兩個舊的大陸星際online專區,可讓大家更了解Fps形MMorpg的遊戲:
http://games.sina.com.cn/z/xj/indexpage.shtml
http://planetside.17173.com/

回復